Home » Uitvoeringsupdate oktober 2023

Uitvoeringsupdate oktober 2023

De werkzaamheden zijn half september gestart en vanaf begin oktober echt in volle gang. In deze update vertellen wij wat wij gedaan hebben.

Momenteel werken wij met het projectteam in het projectkantoor aan de Oude Haagseweg (Amsterdam). Op het werkterrein zijn naast de werkketen ook parkeerplekken voor alle medewerkers. Er staan opslagcontainers en later zal hier ook meer materiaal zijn opgeslagen. We vierden de start van het werk buiten met hiervoor speciaal gemaakt Oude Haagsebrug gebak.

Inrichten werkterrein aan de Oude Haagseweg in Amsterdam

Oude Haagsebrug gebak

In oktober zijn we in de Ringvaart gestart met het aanbrengen van de funderingspalen. In het water waren hiervoor twee werkschepen aanwezig. Een schroef boort een gat in de grond. Vervolgens wordt er in het geboorde gat een stalen buisdeel geschoven. Verschillende stalen buisdelen worden aan elkaar gelast, zodat er palen van 18 meter lang ontstaan. Half oktober is het materieel van het werkponton in de Ringvaart verplaatst naar de andere zijde van de Nieuwemeerdijk. Hier komt ook een poer van de nieuwe brug. Ook hier zijn de palen geplaatst.

Werkschip dat de palen aanbrengt vanaf het water

Groutschip. Bij het boren gaat er grout (soort modder) mee het boorgat in. Dit zorgt ervoor dat de stalen buis hier eenvoudiger in gaat en zorgt ervoor dat de stalen buis goed vast op zijn plek blijft.

Palen aanbrengen onder de Oude Haagsebrug (Nieuwemeerdijk)

De palen zijn nadat ze zijn aangebracht niet allemaal exact op de juiste hoogte. Om ze op de juiste hoogte krijgen, hebben wij deze afgebrand. In de Ringvaart gebeurt dit vanaf het water. Dit betekent dat duikers het water ingaan en vanaf daar het overbodige gedeelte van de buispaal weghalen. 

Duiker onder water aan het werk met het afbranden van de palen

Een volgende stap in het werk is de holle buispalen vullen met wapening en beton. Vanaf het water is dit een uitdaging. We hebben speciaal voor dit project een betonnen bak ontworpen. Deze bak wordt bovenop de palen geplaatst, waardoor er een droge ruimte ontstaat. De bak ligt nu nog in de fabriek en wordt volgende week onder de brug gevaren.

 

De waterdichte constructie maken, zodat de betonnen bak straks precies aansluit op de palen

Naast de werkzaamheden aan de brug, hebben wij afgelopen weken ook de tijdelijke bushaltes aan de Anderlechtlaan gemaakt. In De Oeverlanden zijn we bezig met de eerste werkzaamheden om de bypass te realiseren.

Aanleg tijdelijke bushaltes Anderlechtlaan

Heeft u vragen over wat wij doen? Stel deze gerust via de projectwebsite.